неделя, 4 ноември 2012 г.

What's For Dinner?

"Джули и Джулия" е прекрасен филм.



Хареса ми всичко - от избора на актьори и тяхната игра, през прическите, костюмите и грима, до сюжета с диалозите и музиката. Тази песен звучеше някъде из филма. Сервирам ви я в изпълнение на Азнавурян.

Хареса ми още заради френските рецепти, перлените гердани, ниските мъже и високите им жени.  Всичкото това вдъхновение обаче не ми попречи днес да пропусна да сложа захар на крема и да изгоря една партида бадеми. "Never appologize" или "никога не се извинявайте" съветва Джулия от екрана. Особено, ако една лъжица сладко от смокини е повече от компенсация на пропуснатата захар, или при наличието на перфектна втора партида. ;)

На Джулия Чайлд, разбира се, се полага съвсем отделна статия с бонус рецепта за картофено пюре от печени картофи (а не варени!) плюс извадки от сагата на преждевременното ми сбогуване с Майкъл Киарело (телевизия "Фиеста") и запознанството с Джейми Оливър (24-китчън).

Гледах "Джули и Джулия" в точния неделен следобед след като вчера успях да си лакирам успешно ноктите на ръцете в червено (защото неуспешно се е получавало многократно, а красиво - само на краката :). Лакирането беше приготовление за прощалното парти на една приятелка преди заминаване към родната Гърция. Бяхме приготвили още албум със снимки и тематична торта. Рязах торта, раздавах на гостите... На тръгване тя ми подаде картичка с написани пожелания и благодарности от едната страна, и нарисувани кифлички и кроасани от другата. Извиняваше се, че не е намерила картичка с козунаци, но по този случай специално ни кани на о-в Родос в пекарната на турчина, чиито изделия бяхме опитвали чрез специални пощенски пратки... Залепих картичката с кроасаните на шкафа в кухнята до онази с кафето, която Маюшата и Росанка ми бяха изпратили от Швеция.

Това ме подсеща да отбележа, че "Джули и Джулия" е домашен филм, сиропиран с ежедневие на домакини без домашни помощници, но в никакъв случай гарниран с приключения от екзотични околосветски пътешествия, каквито гледахме в "Яж, моли се и обичай". Единственото общо послание: радвайте се на живота като споделяте любимата си храна със скъпите за вас хора.