петък, 5 септември 2014 г.

Писма

"Толкова радост извика
писмото с добри новини!
Гледам клеймото на плика
и пътя му смятам във дни.

Мисля си: значи, когато
бях вчера така натъжен,
листчето, с радост богато,
е вече летяло към мен.

Значи, така ни се струва
понякога черен светът.
Хора, недейте тъгува –
добрите писма са на път!"


Добрите писма, Валери Петров

По случай ремонта се наложи да отворя две чекмеджета, които си стояха затворени от години. Без ключ, разбира се, но или ги избягвах, или не оставаше време за тях. Едното чекмедже беше пълно с играчки - хвърчило, слънчеви очила, гечки, колекции от значки и други скъпоценности. Другото беше пълно с писма. Имаше и една телеграма, както и няколко снимки.

Писмата бяха от другарчета от страната и чужбина. На различни възрасти си разказвахме какво сме правили през ваканциите, какво са ни подарили за рождените дни и Коледа, по малко новини за братята и сестрите и най-добрите приятели. На едни страници ме питаха дали съм чела "Славата на баща ми" и "Замъкът на майка ми", на други дали съм гледала китайския "In the mood for love". Имаше и въпроси какъв точно грим си слагам на очите - дали само молив или спирала също.

Не бях чела, нито гледала точно тези заглавия, още по-малко съм си рисувала очите по това време. Случи се обаче, без да се сещам за писмата, по-късно да си купя по-горните книги, които заобожавах, гледах и филма.

Повечето писма бяха ръкописни на листове от ученическа тетрадка, за по-специални случаи са се ползвали купешки пликове и листове с картинки. Само писмата на едно незрящо момиче по разбираеми причини бяха печатни.

По надписа върху плика "получено в такъв вид" се сещам, че много пъти тези писма пристигаха отворени вече от пощенските служители, а малките подаръчета липсваха. Друг път пратката закъсняваше със седмици, през които с ужас си мислех как далечното другарче ме е забравило. Едни по-трогателни емоции бяха свързани с получаването по пощата на писмо от дете, което живее само през няколко преки.

Ако първото чекмедже беше пълно с детските удоволствията от живота, то второто преливаше от любопитство, уважение, старание и постоянство на малолетни.

Оставям ви с няколко кадъра от китайския филм, в случай че имате да наваксвате (12+).