неделя, 4 ноември 2012 г.

What's For Dinner?

"Джули и Джулия" е прекрасен филм.



Хареса ми всичко - от избора на актьори и тяхната игра, през прическите, костюмите и грима, до сюжета с диалозите и музиката. Тази песен звучеше някъде из филма. Сервирам ви я в изпълнение на Азнавурян.

Хареса ми още заради френските рецепти, перлените гердани, ниските мъже и високите им жени.  Всичкото това вдъхновение обаче не ми попречи днес да пропусна да сложа захар на крема и да изгоря една партида бадеми. "Never appologize" или "никога не се извинявайте" съветва Джулия от екрана. Особено, ако една лъжица сладко от смокини е повече от компенсация на пропуснатата захар, или при наличието на перфектна втора партида. ;)

На Джулия Чайлд, разбира се, се полага съвсем отделна статия с бонус рецепта за картофено пюре от печени картофи (а не варени!) плюс извадки от сагата на преждевременното ми сбогуване с Майкъл Киарело (телевизия "Фиеста") и запознанството с Джейми Оливър (24-китчън).

Гледах "Джули и Джулия" в точния неделен следобед след като вчера успях да си лакирам успешно ноктите на ръцете в червено (защото неуспешно се е получавало многократно, а красиво - само на краката :). Лакирането беше приготовление за прощалното парти на една приятелка преди заминаване към родната Гърция. Бяхме приготвили още албум със снимки и тематична торта. Рязах торта, раздавах на гостите... На тръгване тя ми подаде картичка с написани пожелания и благодарности от едната страна, и нарисувани кифлички и кроасани от другата. Извиняваше се, че не е намерила картичка с козунаци, но по този случай специално ни кани на о-в Родос в пекарната на турчина, чиито изделия бяхме опитвали чрез специални пощенски пратки... Залепих картичката с кроасаните на шкафа в кухнята до онази с кафето, която Маюшата и Росанка ми бяха изпратили от Швеция.

Това ме подсеща да отбележа, че "Джули и Джулия" е домашен филм, сиропиран с ежедневие на домакини без домашни помощници, но в никакъв случай гарниран с приключения от екзотични околосветски пътешествия, каквито гледахме в "Яж, моли се и обичай". Единственото общо послание: радвайте се на живота като споделяте любимата си храна със скъпите за вас хора.

19 коментара:

  1. И аз започнах да го гледам, обаче нещо ме призоваха задачи, та ще остане за доглеждане.:) За самоподготовка преди курса.;)

    ОтговорИзтриване
  2. Току-що го догледах. Не помня откога не ми се беше доревавало на толкова хубав филм. Мерси, че ми го препоръча.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Mnogo hubav film. Uyuten, domashen.. No moyata retsepta za Boeuf B. ne se peche?! Niama nishto, edinstvenoto, koeto vinagi me e vkarvalo v razmisli, e kak da se izyadat kolichestvata hrana, koyato imam kapatsiteta i meraka da prigotvia. (Trudno izdarjam sled 21 chasa, taka che variantat "gosti za vecheria" otpada avtomatichno. Togava??

    Karlsson ot pokriva

    ОтговорИзтриване
  4. Миличък Карлсон,
    Предлагам веднага три решения:
    1. Организираш гощавките по обедно време. Един обилен доминикален обяд сплотява и стопля душите все едно са присъствали на сутрешната служба.
    2. Гостите са поканени за вечеря, но от няколко дни ти местиш по малко часовника към по-късно събуждане и по-късно заспиване.
    3. При провал на решение 2. Каниш гостите на вечеря, но кръгът на поканените се ограничава до представители на клана. Те са достатъчно вътрешни, за да намерят и сами правия път към десерта, когато ти вече си се оттеглила в будоара.;)

    Колкото до автентичността на рецептите, предполагам че са компромис между най-популярните им варианти и тези, станали любими на Джулия. Винаги ще попадаме на по-засукани или оригинални, но трябва да се съгласим, че една от основите задачи на изданието е била да пренесе основни за френската кухня рецепти, като бургундска яхния, на домакини, чиито смели фантазии с говеждо се се ограничавали до бифтек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прескъпичък Линдихопър,

      Благодаря ти за прекрасните и мъдри съвети! Винаги си добре дошъл у дома, където напоително ще можем да обсъдим бургундската яхния и лучената супа! А може и в кревата да ги ядем :)

      PS: Смелите фантазии с говежда на шведските домакини също се ограничават до "stek".

      Изтриване
  5. постановката е като за 24китчън. къде е интригата?

    ОтговорИзтриване
  6. провокацията ти няма да се получи;)

    ОтговорИзтриване
  7. какви провокации ти се привиждат, бе, бро? чудех се, къде е скрита историята, че то само едното готвене не стига.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Kak taka da ne stiga?! Govorish kato chovek, koito priema za dadenost edno vkusno pohapvane. Tova, vprochem, e razbiraemo, v choveshkata natura si vliza da se prigajda kam obstoyatelstvata. No niama strashno. Basiram se, che sas salzi na ochi shte si pripomnish kupishta slavni trapezi v momenta, v koito hvanesh hrema i obonianieto ti se izpari ;)

      Изтриване
  8. Много се зарадвах, че нови коментари се появяват. Благодаря на всички.

    Карлсон, видях, че Йоханес разпространява снимки на домашно суши. Да не сте имали кръжок?

    Стоян, премахнах коментара за кюфтето с косъма, както ми препоръча.

    Специално за Алмака ще се опитам да обясня интригата със свои думи. :) Да рискуваш личното спокойствие в продължение на една година с кулинарен блог ми звучи като проект за малък бизнес, където залагаш емоционалното си равновесие и уважение към самия себе си, докато отпускащите кредит на доверие са единствено случайните читатели на блога. За хората на държавна служба с предприемачески дух това си е интрига и то истинска. Документалната част за Джулия Чайлд е пълна със смешки, останалото са картинки с препратки към вкусове и аромати. Само за информация - предаването "Пекарната на мисис Чайлд" с истинското участие на Джулия се излъчва в България по конкурентната на 24-К телевизия.;)

    И за протокола - тиква с мед и орехи във фурната. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ми ето ти, кво ме ругаят само, че съм провокирал. правилно попитах. той си е образователен филм. трябва да го гледам, за да почерпя идеи, как да си подкарам блога с рецептите.

      Изтриване
    2. "Все съм крив за нещо и на зло налитам, а пък тъй съм кротък и за всичко питам.":)

      Изтриване
    3. Таквоз... Сушито беше купешко, но много вкусно. Още не сме се наредили сред героите, които приготвят домашно суши, но това е целта ;) За протокола: в неделя наготвих като за световно, защото поликлиниката ми изпива силите и не успявам да се представя кулинарно. С други думи "цела седмѝца" ядем едни и същи манджи :) Все пак за утре съм планирала домашни хамбургери (вкл. хлебчетата) с надеждата да направя добро впечатление и за петък да ми се отвори суши-късметът ;)

      Изтриване
    4. @Линдихопър

      точно! ама точно!

      @Karlsson på taket

      Само са хинформация - Магарешко е майстор на домашното суши. Може да даде наставления при необходимост.

      Изтриване
    5. @almaak, благодаря за предложението! Може да се наложи :)

      Изтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. @Карлсон, скоро започнах една книга заради заглавието - "Суши за начинаещи". Зарязах я на средата, но трябва да призная, че заглавието продава. Остава да питаме Олга какви продукти да набавим и започваме ролцата.
    @алкмак:
    Анонимен дознател сподели, че имаш истински кулинарен блог. Защо го държиш в тайна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щото още не е пораснал достатъчно, за да бъде в общество. като укрепне, ще му направя официално представяне.

      Изтриване