неделя, 13 януари 2013 г.

Живот с по-малко захар и брашно

Кексът изкипя. Преди да се случи мислех, че изразите "да изпечеш супа" и "да ти изкипи кекса" са само част от кулинарния фолклор. Оказа се обаче, че фолклорът се вдъхновява от истинския живот.

Въпреки че умишлено намалих количеството суровина спрямо размерите на тавата, мръсникът изкипя. Може и бакпулверът да е бил по-мощен от необходимото?

Вместо с кекс, разполагах с макет на лунен кратер. Но както пишеше на стената в столовата на монахините: "Само който не говори, не е застрашен от изричането на греховни думи". Това премеждие само отвори една нова страница от живота ми в кухнята, а именно към тестото без избухвател: масленото тесто, като основа на пайове и тарталети.

Някъде бях чела пожелание за здравословен живот с по-малко захар и брашно. Което обаче не засяга маслото и яйцата, като автоматично дава зелена светлина на пайовете с маслено тесто и яйчен крем!:)

Ябълков пай с яйчен крем

Продукти: 1 1/2 чаени чаши брашно, 1/2 чаена лъжица сол, 1/2 чаена чаша студено масло, 4 средно големи ябълки на резени, 1 чаена лъжица канела

За яйчения крем: 1 чаена чаша мляко, 1 яйце, 1/2 чаена чаша захар

Приготвяне:

1. Разбъркайте в малка купа брашното и солта заедно с маслото до получаване на ронлива смес на едри трохи. Разстелете на дъното и по стените на 23-сантиметрова форма за пай. Подредете отгоре ябълките. Печете на 190 градуса за 20 минути.

2. Разбийте с тел яйцето, захарта и млякото до получаването на хомогенна смес и залейте с нея ябълките. Печете още 25-30 минути или докато пъхнете нож близо до средата и той излезе чист. Оставете да изстива 1 час върху скара. Дръжте поне 3 часа в хладилника, преди поднасяне. Съхранявайте в хладилника.

Бележка относно тестото:

Пропорциите за тестото трябва да отговарят на размерите на тавата. Да се коригират при необходимост. В оригиналната рецепта тестото просто се разстила с пръсти по тавата без да се разточва. Аз нямах търпение да използвам точилката, така че добавих три лъжици вода и направих кора с дебелина 2-3 мм. Беше много лесно и бързо, което означава, че щом съм така чевръста с точилката, трябва да се пробвам на точените кори. Хо-хо-хо!



Бележка за канелата:

Тъй като канелата не се разтваря и може да остане на облаци сред крема, ако искате да режисирате изгледа, предлагам ябълките да се овалват в канелата преди да се наредят върху тестото. Или всички ябълки, или през една - като пазарджишки уличен бордюр.;)

3 коментара:

  1. Dam, prekrasno i uyutno. Chudeh se kakvo mu e loshoto da ti izbuhne kaksat. Mislia si, che edna razpukana korichka i lek zagar sa charovni i vkusni. I da tsitiram edno predavane, koeto naposledak vnese malko zdrav razum v kulinarnite ambitsii: "It's not the moment of truth! It's a cake!"

    Karlsson på taket

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съчувствените думи, но в случая не жалеех, че кексът не е плосък. Ти си представяше сигурно планински релеф с кокетна коричка и кратер. Е, нашичкият си остана на кота нула, след което реши да пълзи по стените на тавата и я напусна безвъзвратно.:):)

    ОтговорИзтриване
  3. Оригиналната рецепта може да я прекръстиш на Везвуй или Попокатепетел, твоя воля.;)

    ОтговорИзтриване