вторник, 12 февруари 2013 г.

Lisko & Roshko

Лиско и Рошко са кучетата от нашата улица. Те не са бездомни. Имат си къща, само че циганска, така че никой не ги разхожда на каишка, ами си излизат и влизат, когато си поискат. Аз ги кръстих така, иначе може да си имат други имена. Лиско е с червеникава, права, по-скоро къса козина. А Рошко е просто рошав. И двамата са големи, представете си кучета с размери на немски овчарки. Рошко е малко по-голям и е възрастен. Винаги се движи бавно. Не съм ги виждала да се бият с други кучета или да лаят по колите. Понякога лаят през улицата на кучетата от градинката пред читалището. Тези читалищните са от друг контингент - лаят по МПС-та и май са официално бездомни. По два пъти на ден минавам пред къщата на Лиско и Рошко, по-често ги няма на поста, ходят по някакви си техни работи, или пътната им врата е затворена. През лятото имах ухапвания от бълхи по босите крака, мисля, че са техни. Тази сутрин заварих Рошко на необичайно място. Беше се настанил на дувара и се припичаше на слънце. На такива високи места обикновено котки се забелязват. А дуварът е поне 1м65, защото аз и на пръсти не виждам какво има в двора, не е измазан, руши се тук-там. Може би от вътрешната страна на оградата има лесен начин да се качиш. Както и да е. Изглеждаше величествен като лъвовете на Съдебната палата.

4 коментара:

  1. Niamam pretentsii da razbiram ot muzika. No si zatvorih ochite na pesnichkata. Zvucheshe kato blagovazpitan hor ot ulichni pseta, izvadeni, da rechem, ot 101 dalmatintsi...

    ОтговорИзтриване
  2. Лиско и Рошко мачкат, бият! А иначе - мустака, бате, мустака!

    ОтговорИзтриване
  3. Ексклузивно за Лиско - откакто се стопли времето, старият циганин седи повече на пътя. Сигурно е по-топло, отколкото вътре. Една вечер Лиско се прибираше. Дядото му се зарадва, хвана го за ушите и докато му въртеше така главата, го попита: Къде ходиш бе, Пенчооооу!

    ОтговорИзтриване