Напоследък е доста модно да се издават в общ сборник теми, които привидно нямат много общо. Видях такива календари на жени по гащи и сирене, както и на мъже по гащи и котки. По тази формула държа да ви представя в обща статия есенния десерт тарт "Татен" и миналогодишния сериал "Кантора Митрани". Общото между двете са задръжките. Както хората, които опитват Татен, не могат да се ограничат до едно парче, така и аз гледам по няколко поредни серии на "Кантора Митрани" през Youtube.
Филмът се състои само от 12 епизода (крайно недостатъчни!), на първите два режисьор е Виктор Божинов. В актьорския състав ще видите Любомир Младенов в ролята на адвокат Митрани (ако лицето е позабравено, то веднага ще разпознаете гласа му от многобройните дублажи) и Меглена Караламбова като негова секретарка, т.е. гопожа Табакова. Споменавам ги на първо място, тъй като пресъздават образите си с изключителна класа и завладяваща харизма. Екипът се подмладява от асистента на стария адвокат, неговата годеница и една новопостъпила и току-що завършила колега адвокат. Тримата, естествено, са забъркани в любовен триъгълник.
Сред постоянното присъствие е и кучето-водач на адвокат Митрани - Зиги. Както правилно разбирате, адвокатът е незрящ, откъдето и репликата на Митрани към Табакова: А сега да пристъпим към любимото ми занимание - аз пия кафе, ти ми четеш "Държавен вестник".
Сериалът е по-скоро криминален, отколкото адвокатски, въпреки че силно разчитат на опита на стария адвокат, който нямал загубено дело от 1980 година. Освен със заплетени юридически казуси, екипът на Митрани се занимава и с откровено криминални случаи.
Завръзката на всеки епизод се развързва за 45 минути, така че можете да ги гледате на разбъркано. Така обаче рискувате да пропуснете развитието на главните герои, както и детайли от любовния триъгълник. Въпреки че точно любов почти не се наблюдава, за сметка на върнати годежни пръстени и затръшнати врати.
Казусите, за добро или лошо, са извадени извън времево-пространствения континиум, и е възможно да не ви се сторят типично български или съвременни, но това си е ваш проблем. Аз ги харесвам. Защото така. И заради смешките, които им се получават много добре.
Ето и рецептата на тартата Татен, много хитова този сезон:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/tarte-tatin/
Особено ако консумирате тартата непосредствено след печенето (разбира се след като изчакате лекичко да поизстине, никой не цели да си изгорите езиците), ще се насладите на букет от аромати. Препоръчвам ябълките да се поръсят предварително с малко ром и канела, които допълват закачливо карамела и ябълките.
изгледах първия епизод и много ми заприлича на италинаски криминален сериал. това не е непременно лошо. дано да има повече публика, че да го продължат. много е добре, че все повече се правят сериали.
ОтговорИзтриванеза тортата - ако искаш да се изявяваш с рецепти, те записвам директно колаборатор, че откъм сладкиши нещата малко понакуцват.
О, бой, о, бой! Прихвани си думите на Джули Лондон от това видео - (преди да започне да пее) и замести "'Japan'' s '''m4nja':
ОтговорИзтриванеhttp://www.youtube.com/watch?v=DfANFQOLGKA
Микрофонът и без това прилича на точилка. :)
Може би бих могла да дебютирам с един бърз речник на сладкарските термини, за да не бъркаме тортата с тарт и пай (зависи от коя страна на океана гледаш на нещата).
Хаха, верно са ѝ дали точилка.
ИзтриванеГотово, назначих те за колаборатор. Трябва да си получила емайл.
:)