неделя, 13 септември 2009 г.

Готвено

Оказва се, че ми остава време за блога през съботно-неделните дни. Индиректно темите се получават на кухненско-кулинарна тематика. Да не си помислите, че съм постоянно гладна като Голиат. Всъщност, готвя само през тези два дни. През останалото време събирам идеи от менюто в стола.;)
На вашето внимание 'Киш с риба тон и домати'.

Това е сиромашкият вариант на 'Киш със сьомга и горчица' на готвачите на дядо С. Спойката е обичайната от яйца, течна сметана/мляко и настърган кашкавал. Тестото е купешко многолистно. Печенето е в умерена фурна за половин час.

2 коментара:

  1. Карлсон от покрива14 септември 2009 г. в 0:27

    Е тук ме удари в сърцето! Готварската тема ми е силно любима, затова си позволявам да приплъзна и моята рецепта за рибешки пай. За съжаление нямам снимка, но изглежда по подобен начин, не толкова рошаво и по-зелено. Та значи тестото си го правя сама, защото подочух, че купешкото съдържало консерванти. Не знам дали е вярно, така и не проверих. Процедурата по месенето и полагането му в тавичката отнема 10 до 15 мин. 2 и половина дл брашно + 100 гр студено масло се мачкат, докато се получат хубави трохи. Добавя се 1 с.л. студена вода и се мачка, докато се получи тестото. Полученият продукт се разпределя в 24 сантиметрова формичка (в диаметър), предварително и надлежно постлана с хартия за печене. Хубаво е по дъното да се набучкат мотивчета с вилицата, за да се предотвратят мехурите по опареното тесто. Пече се 12 мин на 225 гр в долния край на фурната. Препоръчва се също стените на пая да се покрият с фолио при това първо печене, за да не изгорят. В това време се приготвя плънката от 225 гр пресен или замразен спанак, който леко се запържва в масло с 2-3 много дребни главички лук, ако има от червения. Прибавят се сол, бял пипер и една индийска щипка орехче. На дъното на опечената пайова коричка се слагат парченца студенопушена сьомга, около 150 гр, или друг вид позапържена риба (ако рибата е пушена запържването отпада), но да не е бяла, и сместа от спанак и лук. Залива се с 4 разбити яйца, 1 и половина дл течна сметана, същото количество прясно мляко и настърган кашкавал без да се пести. Пече се около 25 мин на 225 гр в долния край на фурната, върху решетката.

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси за кулинарното откровение. Записах си всички подробности и от една седмица събирам кураж за отговор. Да си призная - още ползвам готово тесто, защото подходът ми е като на Лесньо, дето дири леснината, но сигурно някой ден ще се пробвам да забъркам едно Истнинско Маслено Тесто. Относно зелените нюанси, знам една рецепта за 'Тарт о поаро', което ще да е пай с праз лук. Да пратя ли технологията по пощата?

    ОтговорИзтриване